Marmura – Piatra care a strălucit de-a lungul secolelor
Materiale

Marmura – Piatra care a strălucit de-a lungul secolelor

Fie că ne raportăm la societatea contemporană sau la epocile de mult apuse, construcțiile, indiferent de felul lor, au avut mereu aceste două funcții – estetica și funcționalitatea. Ambele fiind în strânsă legătură și depinzând constant una de cealaltă. Din păcate însă, s-a întâmplat destul de des ca ceva ce e plăcut din punct de vedere estetic să aibă o funcționalitate redusă sau ceva ce are o funcționalitate mare să nu fie foarte plăcut din punct de vedere estetic.

Nu însă atunci când vine vorba despre marmură, deoarece marmura este unul dintre materialele care reușește să îmbine în mod remarcabil estetica și funcționalitatea.

Marmura este o piatră întâlnită în multe construcții, fiind ușor recognoscibilă datorită aspectului său unic. Aceasta se găsește într-o varietate de culori, dar albul este una dintre cele mai cunoscute și mai răspândite nuanțe.

Există o mulțime de structuri de marmură care au fost realizate cu secole în urmă și care încă rezistă şi astăzi. Acest lucru este posibil deoarece marmura nu este doar o piatră naturală care îmbunătățește aspectul estetic ci și una care sporește rezistența clădirii.

Marmura este o piatră naturală, o rocă metamorfică și este compusă din minerale de carbonat într-o formă recristalizată – cel mai frecvent dolomit sau calcit. Procesul produce recristalizarea mineralelor, rezultatul fiind piatra naturală de marmură ce se compune dintr-un mozaic al cristalelor. Aceste cristale de carbonat conferă marmurei strălucirea pe care o posedă. Venele de culori diferite, care sunt adesea observate în marmură, sunt rezultatul impurităților, cum ar fi silex, oxid de fier, nisip, nămol sau argilă. Acestea sunt inițial parte din calcar, toate aceste componente se transformă în marmură.

Cuvântul „marmură”, provine din cuvântul grecesc „mármaron”, care înseamnă piatră strălucitoare sau rocă cristalină. Cu toate acestea, mulți sugerează că numele poate fi evoluat mult mai devreme decât epoca greacă.

Marmură e una dintre primele pietrele naturale ce au fost descoperite vreodată și este răspândită în carierele mari din întreaga lume. Acestea sunt extinse și pe mii de metri pătraţi și sute de metri sub suprafața pământului. Există mai multe cariere care produc milioane de tone de marmură în fiecare an și unde se produce piatra de marmură într-un mod cu adevărat economic datorită exploatării pe scară largă.

Marmura, odată minată şi excavată, este transformată fie în piatră de dimensiune mare, fie în piatră spartă. Pietrele zdrobite sunt de obicei folosite ca un agregat în construirea de fundații, autostrăzi, paturi de cale ferată și alte forme de construcție. Piatra de dimensiune mare, pe de altă parte, este produsă prin tăierea în bucăți de marmură cu o dimensiune și formă specifică. Acestea sunt bucăţile de marmură care sunt folosite în sculpturi, clădiri, pavaj, monumente și multe alte proiecte similare, ce vizează în mod special funcția estetică.

Marmura e una dintre primele pietrele naturale ce au fost descoperite vreodată și este una dintre cele mai utilizate. Piatra a parcurs un drum lung și a fost o parte importantă a construcției în toate marile civilizaţii pe care lumea le-a văzut, de la greci și români până la Imperiul Mogul. Utilizarea acestei pietre naturale a crescut în ziua modernă, datorită caracteristicilor inimitabile pe care această piatră le oferă. Aspectul oferit de marmură este incomparabil și, prin urmare, vom vedea mai multe utilizări ale sale în anii următori.

Nu există nicio piatră naturală care să poată fi comparată cu marmura atunci când vine vorba de frumuseţe şi elegantă. Utilizarea marmurei înseamnă graţie şi clasă. Marmura îmbunătățește aspectul estetic și este folosită din abundență pentru a oferi clădirilor eleganța, frumusețea, rafinamentul, dar mai ales personalitatea de care au nevoie.