Cele mai intalnite intrebari legate de intretinerea pietrei naturale
Materiale

Cele mai intalnite intrebari legate de intretinerea pietrei naturale

De fiecare dată când vezi pietre naturale care se sunt păstrate într-o condiție extraordinar de bună, gândește-te că în spate există cel puțin o persoană foarte dedicată care face ca acest lucru să fie posibil. Asta deoarece și pietrele, la fel ca orice alt material de construcție, trebuie să fie întreținute periodic, în caz contrare timpul își va pune amprenta.

 

În articolul de astăzi vorbim despre întreținerea și tratarea pietrelor naturale, însă, dintr-o perspectivă nouă față de cea cu care v-am obișnuit. Am strâns cele mai întâlnite întrebări venite din partea clienților noștri și am răspuns la ele printr-un articol pentru ca răspunsurile să ajungă la un public cât mai numeros. Să vedem în continuare care sunt acestea.

 

„Există o metodă optimă de șlefuire a pietrei naturale după montarea plăcilor pentru a uniformiza aspectul rosturilor?”

Rosturile pot fi umplute cu un mastic sau adeziv epoxidic sau pe bază de poliester. După întărire, întreaga suprafață va fi șlefuită și lustruită. Rosturile de expansiune vor fi apoi umplute cu un material de etanșare pe bază de silicon destinat pietrei naturale.

 

„Ce tip de întreținere este necesar pentru plăcile deja montate?”

În general, piatra naturală este un material de construcție care necesită un nivel redus de întreținere dacă tratarea este realizată cu grijă. După montare, e nevoie de un proces elementar de curățare pentru a îndepărta reziduurile rezultate în urma procesului de construcție și montare. În general, se poate folosi apă pentru curățarea zilnică, se recomandă de asemenea ca, din când în când, să se utilizeze substanțe speciale de curățare zilnică de la producători specializați.

 

„Cum pot fi îmbunătățite proprietățile pietrei naturale prin utilizarea substanțelor chimice?”

Dacă problema este fisurarea pietrei, există rășini care pot ajuta la consolidarea acesteia. Dacă problema este oxidarea, se va îndepărta mai întâi oxidul și apoi se va trata suprafața cu rășini specifice pentru a o face impermeabilă. Depinde mult de locuri unde este montată piatra. În cazul unui perete, ar putea fi necesar un lichid rezistent la apă o dată la 5 ani. Sau poate un produs pentru îndepărtarea graffiti-urilor. În lucrările de restaurare, proprietățile pietrei pot fi îmbunătățite, piatra fiind protejată împotriva factorilor externi. Substanțele chimice ajută la optimizarea frumuseții naturale a pietrei.

 

„Cum pot proteja calcarul pentru a preveni apariția petelor?”

În funcție de tipul de piatră, se recomandă utilizarea substanțelor impregnante care nu schimbă culoarea sau care îmbunătățesc culoarea. Substanțele impregnante pătrund în interiorul suprafeței pietrei, dar nu formează un strat protector. Substanțele impregnante permit pietrei să își păstreze permeabilitatea la aer, dar, în același timp, o protejează împotriva pătrunderii murdăriei precum ulei, apă, praf și-așa mai departe.

 

„Este adevărat că piatra naturală șlefuită este foarte dificil de întreținut în comparație cu plăcile ceramice?”

Nu, în special în cazul granitului. În cazul anumitor tipuri de marmură și calcar, este important să urmați instrucțiunile de întreținere, dar în niciun caz nu se poate spune că este mai dificil.

 

„Care sunt standardele tehnice pentru piatra utilizată la exterior?”

Există standarde diferite în locuri diferite. În Statele Unite, spre exemplu, se aplică standardele ASTM (N.T. – Societatea Americană pentru Testarea Materialelor), iar în majoritatea țărilor europene, se aplică standardele EN. În Regatul Unit, predomină standardele BSI (N.T. – Institutul Britanic de Standardizare).

 Citește constant blogul nostru pentru a fi la curent cu cele mai noi metode și sfaturi despre întreținerea pietrelor naturale și despre multe altele.