Tot ce trebuie sa stii despre marmura – partea I
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre marmura – partea I

Articolul de astăzi este primul dintr-o serie ce se va derula pe următoarele săptămâni. Sperăm ca, pe parcursul acestei perioade, să reușim să-ți creăm o perspectivă cât mai amplă asupra marmurei și asupra tuturor aspectelor ce au legătura cu ea, în mod direct sau indirect. Tipuri, modele, cromatică, întrebuințări, compoziție, proveniență, istoric, calități, defecte, întreținere și multe altele – le vei afla descoperi pe toate începând de acum.

 

Marmură este o piatră întâlnită în multe construcții, fiind ușor recognoscibilă datorită aspectului său unic. Aceasta se găsește într-o varietate de culori, dar albul este una dintre cele mai cunoscute și mai răspândite nuanțe. Există o mulțime de construcții din marmură ce au fost realizate cu secole în urmă și care încă rezistă. Aceasta lucru este posibil deoarece marmură nu este doar o piatră naturală care îmbunătățește aspectul estetic ci și una care sporește rezistența construcțiilor.

 

Capodopera construită integral din marmură, Taj Mahal, fost clădită cu secole în urmă, dar măreția și maiestatea ei încă sunt intacte exact ca în prima zi. Și acesta este doar unul dintre exemplele clădirilor realizate din marmură. India nu este însă singura țară care avea o afinitate pentru aceste material. Grecii și romanii au construit și ei structuri și clădiri folosind marmură. Bineînțeles, o marte parte dintre aceste clădiri încă există și pot fi vizitate.

 

Marmura este o rocă metamorfică compusă în cea mai mare parte din calcit și este obținută prin metamorfoza calcarului. Acesta a fost folosită timp de secole de către multe civilizații precum grecii, romanii sau Imperiul Mogul.

 

Pe lângă plăci, marmura poate fi găsită și sub formă de piatră spartă. Piatra spartă de marmură este utilă în diverse domenii, de la fabricarea monumentelor până la produsele farmaceutice și cosmetice. Marmură este foarte versatilă atunci când vine vorba de utilizare. Sunt doar câteva pietre naturale care au mai multe utilizări ca marmură.

 

Spunem că marmură este una dintre cele mai răspândite pietre naturale, judecând după numărul clădirilor și sculpturilor realizate din acest material. Dar care sunt originile ei? Și cum a devenit una dintre cele mai populare pietre naturale din lume?

 

Etimologie

Cuvântul „marmură”, provine din cuvântul grecesc „mármaron”, care înseamnă piatră strălucitoare sau rocă cristalină. Cu toate acestea, mulți sugerează că numele poate fi evoluat mult mai devreme decât epoca greacă.

 

Origine

Marmură este formată ca urmare a metamorfozei cristalelor de carbonat. Dolomitul și calcarul sunt cele mai comune roci sedimentare care sunt supuse metamorfozei şi se transformă în marmură. Procesul produce recristalizarea mineralelor, rezultatul fiind piatra naturală de marmură ce se compune dintr-un mozaic al cristalelor. Aceste cristale de carbonat conferă marmurei strălucirea pe care o posedă. Venatura de culori diferite, care sunt adesea observate în marmură sunt rezultatul impurităților, cum ar fi silex, oxid de fier, nisip, nămol sau argilă. Acestea sunt inițial parte din calcar, toate aceste componente se transformă în marmură.

 

Te așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul Stona pentru a afla și mai multe informații despre marmură. Până atunci, întră pe www.stona.ro, unde vei găsi marmură începând de la 92,56 LEI / M2.