Tot ce trebuie sa stii despre marmura  partea II
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre marmura partea II

 

Săptămâna trecut am început seria de articole despre marmură în care încercăm să cuprindem, într-un mod cât mai amplu, toate aspectele pe care e bine să le știi despre această piatră naturală. Acest tip de articole sunt publicate pentru a veni în întâmpinarea clienților și a-i ajuta să-și formeze o imagine generală asupra materialelor disponibile în magazinul Stona. În felul acesta, în momentul în care decid să folosească pietrele naturale într-un proiect, vor ști care sunt implicațiile fiecărei pietre. În cazul în care deschizi acest articol pentru prima oară, te invităm să parcurgi și articolul nostru din luna precedentă.

 

Marmura este o piatră volatilă

Marmură e una dintre primele pietrele naturale ce au fost descoperite vreodată și este răspândită în carierele mari din întreaga lume. Acestea sunt extinse și pe mii de metri pătrați și sute de metri sub suprafața pământului. Există mai multe cariere care produc milioane de tone de marmură în fiecare an și unde se produce piatra de marmură într-un mod cu adevărat economic datorită exploatării pe scară largă. Marmură, odată minată și excavată, este transformată fie în piatră de dimensiune mare, fie în piatră spartă. Pietrele zdrobite sunt de obicei folosite ca un agregat în construirea de fundații, autostrăzi, paturi de cale ferată și alte proiecte de construcție. Piatra de dimensiune mare, pe de altă parte, este produsă prin tăierea în bucăți de marmură cu o dimensiune și formă specifică. Acestea sunt bucățile de marmură care sunt folosite în sculpturi, clădiri, pavaje, monumente și multe alte proiecte similare, ce vizează în mod special funcția estetică.

 

Culoare

Marmură este o piatră de culoare luminoasă. În cazul în care e formată din calcar, acesta va avea o nuanță de alb. În cazul în care există unele cantități de impurități prezente în marmură, cum ar fi minerale, argila, materiale bituminoase sau oxizi de fier, acesta va avea culori diferite cum ar fi negru, albastru, roz, gri sau galben. Marmură care este extrem de pură și are o culoare alb strălucitoare este utilizată pe scară largă într-o varietate de moduri. Adesea este strivită până devine o pulbere și este supusă prelucrări pentru a elimina impuritățile. Produsul care rezultata este utilizat ca umplutură și agent de colorare în vopsele, chituri, pastă de ciment, hârtie, produse cosmetice, materiale plastice și multe alte produse.

 

Marmura neutralizează acizii

Deoarece carbonatul de calciu este unul dintre componenții principali ai marmurei, aceasta va reacționa cu un număr mare de acizi. Ba mai mult decât atât, îi va neutraliza, deoarece marmură este una dintre cei mai eficienți și folosiți agenți de neutralizare. Acesta este adesea zdrobit și este folosit din abundență pentru a neutraliza acizii din soluri, lacuri și fluxuri. Marmură este de asemenea utilizată pe scară largă pentru neutralizarea acizilor din industria chimică. Multe medicamente antiacide, produse de companii farmaceutice de renume, au de multe ori de carbonat de calciu ca ingredient principal. Acesta se face folosind marmură sub formă de pulbere și este extrem de eficient pentru persoanele care suferă de indigestie acid sau reflux acid.

 

Duritate

Pe scara de duritate Mohs, marmură este la nivelul trei, datorită faptului că acesta are în componența sa calcit. Având în vedere că este scăzută în duritate, este foarte ușor să fie sculptată, ceea ce o face destul de utilă în realizarea de obiecte ornamentale și sculpturi. Marmură este translucidă, calitate care se adaugă la lista de proprietăți ce fac acest material perfect să fie perfect ca material prim pentru sculptură. Solubilitatea scăzută și duritatea marmurei o face o alegere excelentă pentru a fi utilizată în hrana animalelor ca aditiv de calciu. Acești aditivi de calciu sunt foarte importanți pentru păsări care produc ouă și animale care produc lapte. Este, de asemenea, utilizat pe scară largă ca un abraziv pentru spălare de bucătărie și corpuri de baie.

 

Cum poate fi lustruită

Marmură poate fi lustruita după ce este șlefuita cu ajutorul abrazivelor fine. Lustruirea poate da marmurei un luciu ridicat. Acest lucru face ca marmură să fie materialul potrivit atunci când vine vorba de utilizarea acesteia pentru: panouri arhitecturale, glafuri, gresie, suport de scara sau elemente decorative.

 

Te așteptăm săptămâna viitoare pe blogul Stona pentru a descoperi și mai multe informații despre această piatră naturală. Până atunci, te invităm pe www.stona.ro pentru a descoperi cele mai noi modele de marmură.