Tot ce trebuie sa stii despre marmura  partea III
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre marmura partea III

Pentru a treia săptămână consecutiv, pătrundem în universul marmurei și prezentăm cele mai importante aspecte despre această piatră naturală într-un mod cât mai detaliat. Pentru cei care nu ați parcurs articolele noastre precedente, le aveți la îndemână accesând unul dintre aceste două link-uri: Tot ce trebuie să știi despre marmură – partea I și Tot ce trebuie să știi despre marmură partea II. Astăzi vom trece în revistă un scurt istoric al marmurei.

 

Marmura este folosită astăzi cel puțin la fel de mult cum a fost folosită cu secole în urmă de greci și romani. Lumea este plină de capodopere arhitecturale realizate în întregime sau parțial din marmură. Aceasta este mult mai dură decât calcarul, dar are și un aspect estetic mult mai plăcut. Tocmai de aceea este unul dintre materialele de construcții preferate ale arhitecților.

Grecii și arhitectura din marmură

Grecii au oferit acestei lumi unele dintre cele mai distinctive clădiri și cele mai durabile din întreaga lume antică. Cu timpul, clădirile și structurile care au fost construite din marmură au devenit embleme ale orașelor. Tot grecii sunt cei care au preferat întotdeauna marmură în construcții, în special pentru clădirile publice. În majoritatea structurilor construite de greci, utilizarea pe scară largă a marmurei poate fi remarcată cu ușurință. Grecii au avut o afinitate pentru marmură albă. Cea mai bună marmură de calitate în acele zile a venit de la Mount Pentelikon, Paros și Naxos.

 

Grecii antici foloseau marmură pe scară largă în construirea templelor. Ei au fost primii care au folosit plăci de marmură. Stadioanele antice, unele dintre cele mai bune infrastructuri făcute de greci, au scaunele realizate din marmură. De asemenea, grecii antici erau pasionați de confecționarea sculpturilor din marmură. Există o serie de statui ale zeilor și zeițelor greci ce au trecut testul timpului. Mitologia juca un rol fundamental în Imperiul Grec, iar marmură s-a dovedit a fi cea mai bună alegere pentru a oferi divinităților o formă fizică prin care să descrie măreția lor.

 

Partenon, una dintre capodoperele arhitecturale din cele mai vechi timpuri, a fost construită pentru a servi ca templu zeiței Atena. Structură este realizată în întregime din marmură. Grecii s-au îndrăgostit de marmură și au folosit-o foarte mult, aceasta fiind prezentă într-un număr mare de capodopere arhitecturale și sculpturi.

 

Marmura în Imperiul Roman

Romanii au preluat moștenirea grecilor și au dus-o la un nou nivel. Romanii au arătat un respect imens pentru capodoperele arhitecturale ale grecilor, dar în același timp, nu s-au ferit să creeze altele noi. La fel ca în cazul Imperiului Grec, marmură a fost una dintre pietrele naturale preferate ale romanilor. În perioada augustană, a existat o utilizare extravagantă de marmură. Pe măsură ce civilizația s-a dezvoltat, utilizarea marmurei a crescut, acest lucru fiind evident, căci multe dintre clădirile din epocă romană sunt astăzi obiective turistice.

 

Templul lui Jupiter a fost prima clădire de marmură, care a fost clădită de romani în anul 146 î.en., la Roma. În scurt timp, marmura a început să fie utilizată pe scară largă, devenind alegerea principală a constructorilor, în special pentru clădirile finanțate de Imperiu. Cel mai frecvent tip de marmură folosit în acele zile provine din Italia și poartă numele de marmură de Carrara.

 

Imperiului Roman avea propriile locuri de unde extrăgea marmura. Unul dintre acestea era Paros, de unde provine marmură Parian. Marmură galbenă Numidian a fost, de asemenea, utilizată pe scară largă de către romani în clădirile lor și în capodoperele arhitecturale. Marmură Carystian cu venatură verde a fost adus din Eubeea, Egipt, iar porfirul roșu și marmură purpurie au venit din Turcia. Toate acestea au fost folosite de romani pe scară largă în clădirile lor.

 

Romanii au fost atât de dornici să construiască clădiri admirabile încât au importat marmură din locuri străine. Marmură străină a fost rezervată pentru a fi utilizată doar în coloanele și în proiecte imperiale. La interior, romanii foloseau foarte des marmura în construcția băilor, în special a băilor publice. Marmură a fost, de asemenea, folosită în construcția de case și vile private.

 

Imperiul Mogul și farmecul său

Imperiul Mogul din Subcontinentul Indian a dus arhitectură și utilizarea pietrei naturale la un nivel la care nimeni nu se aștepta. Împărații Imperiului Mogul au fost fascinați mai ales de marmură și au folosit acest material foarte frecvent în construcțiile lor. Taj Mahal, construit de Shah Jahan, este una dintre comorile Patrimoniului Mondial. Palatul a fost construit de împăratul mogul în memoria soției sale, Mumtaz Mahal. Construcția acestei capodopere a durat 22 de ani. Taj Mahal este realizat în întregime din marmură albă. Clădirea este o adevărată operă arhitecturală, iar utilizarea marmurei de culoare albă a jucat un rol important. În afară de Taj Mahal, o serie de alte clădiri și structuri au fost construite de către împărați moguli folosind marmură. O mare parte dintre ele încă mai pot fi vizitate în India.

 

Te așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul Stona pentru a afla și mai multe noutăți despre această piatră naturală. Până atunci, te invităm pe www.stona.ro pentru a descoperi cele mai noi modele de marmură.