Tot ce trebuie sa stii despre marmura  Ultima parte
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre marmura Ultima parte

Astăzi ți-am pregătit ultimul articol din seria „Tot ce trebuie să știi despre marmură”, în care prezentăm cele mai importante aspecte despre această piatră naturală într-un mod cât mai detaliat. În cazul în care îți dorești să parcurgi articolele precedente, o poți face accesând una dintre paginile următoare: : Tot ce trebuie să știi despre marmură – partea I, Tot ce trebuie să știi despre marmură partea II și Tot ce trebuie să știi despre marmură – partea III. Astăzi ne vom concentra asupra modului în care marmura se prelucrează și asupra locurilor din care marmura se extrage.

 

 

Producția de marmură

Cu toate că întâlnim marmura în multe locuri ale lumii, există patru țări care domină producția de marmură. Italia este lider mondial în producția de marmură. Această țară deține 20% din cota mondială de marmură, iar marmura italiană este exportată în toată lumea. Marmură italiană este foarte calitativă și este folosită frecvent în clădiri, proiecte arhitecturale și sculptură. China este cea de-a doua țară din topul producătorilor de marmură. Aceasta produce 16% din marmură utilizată în lume. India este o țară terță în lista producătorilor de marmură. Acesta deține 10% din producția totală a lumii. Spania produce 6% din marmură din lume. Numărul total al tuturor celorlalte țări echivalează cu procentajul 48%.

 

Asocieri culturale

Marmură a fost piatra naturală preferată a grecilor și romanilor și a fost utilizată pe scară largă în epocile respective. Acest lucru a transformat marmura într-un un simbol cultural al gustului și al tradițiilor rafinate. Datorită modelelor sale extrem de colorate, variate și unice, a devenit piatra decorativă favorita a multor generații.

 

Ca drept dovadă, există un număr de locuri care au fost numite după marmură:

•  Marble Arch, Ohio

•  Marblehead, Massachusetts

•  Marble Falls

•  Marea Marmara, Londra

•  Marble Hill, Manhattan, New York

•  Orașele din marmură, Minnesota

•  Pietrele de marmură din India

•  Marble, Colorado

 

Marmura în epoca contemporană

Marmură este utilizat într-o varietate de moduri şi în zilele noastre. Aici sunt câteva doar câteva dintre multiplele sale utilizări.

 

Clădiri

Marmură este utilizat pe scară largă în construcții. Acesta a fost utilizată în clădiri, deoarece din timpul grecilor şi până acum, și-a dovedit rezistența în timp. Aceasta este folosită pentru pardoseală, pereți, mese, obiecte decorativ, coloane și multe altele. Având în vedere că această piatra naturală are un aspect deosebit, este utilizată pentru a îmbunătăți design-ul interior sau exterior al clădirilor.

 

Varul agricol

Marmura este folosită ca var agricol în multe părți ale lumii. Pentru a face var agricol din marmură, aceasta este încălzita la o temperatură ridicată într-un cuptor. Astfel, se elimină dioxidul de carbon care se găsește în marmură, lăsând în urmă de oxidul de calciu. Acesta este cunoscut sub numele de var. Dacă solul devine prea acid, varul poate fi folosit pentru a neutraliza sau a reduce aciditatea. Acest lucru ajută culturile să crească într-un mod mai bun în condiții controlate.

 

Pigment

 

Marmură care nu are impurități este adesea folosită pentru a face un pigment. Acest pigment este folosit pentru albirea hârtiei, în vopsele și alte produse similare.

 

Instrument de neutralizarea a acizilor

Componenta principală a marmurei este carbonatul de calciu. Această caracteristică a marmurei este foarte eficientă atunci când vine vorba de neutralizarea acizilor. Marmura extrem de pură este zdrobită în pulbere și este apoi supusă unui tratament viguros, care curăță în continuare impuritățile. După ce pulberea este separată de impurități, aceasta este utilizată în realizarea produselor medicamentoase care tratează și soluționează indigestiile provocate de acizii din organism. Conținutul de acid din sol este de asemenea redus în mod eficient folosind pulberea de marmură. Marmură este, de asemenea, utilizată pe scară largă în industrii ca agent de neutralizare.

 

Supliment de furaj cu calciu

Puii de găină și vacile de lapte au nevoie de o aprovizionare constantă și sănătoasă de calciu pentru a le ajuta în producerea de ouă și lapte. Fermele care cresc aceste animale de lapte au nevoie de hrană pentru animale care să fie abundentă în calciu. Există unele suplimente utilizate care folosesc marmură pudră. Suplimentele obținute pe această cale sunt bogate în calciu, sunt solubile și mai moi decât dinții animalelor care urmează să le consume.

 

Abrazive moi

Marmură are un nivel de duritate de trei, pe scara de duritate Mohs, datorită prezenței calcitului. Este perfectă pentru a fi utilizată ca agent de spălare moale pentru bucătărie și baie, pentru a preveni zgârieturi și alte tipuri de daune.

 

Sperăm că ți-au plăcut cele patru articole și că ai aflat lucruri noi despre marmură. Te așteptăm și săptămâna viitoare pe blogul Stona pentru a afla și mai multe noutăți despre pietrele naturale.