Granit vs. travertin  care este mai potrivit pentru blatul de bucatarie?
Materiale

Granit vs. travertin care este mai potrivit pentru blatul de bucatarie?

Pietrele naturale au devenit o alegere tot mai populară pentru blatul de bucătărie, datorită aspectului lor elegant și a durabilității excepționale. De la marmura până la granit sau ardezie, există un număr mare de alegeri pe care le poți face atunci când vrei să aduci naturalețea pietrelor în bucătăria ta. În articol de astăzi ne vom focaliza atenția asupra a două dintre cele mai folosite pietre, granit și travertin, și vom trasa o paralelă între cele două pentru a vedea avantajele și dezavantajele fiecăreia. Sperăm ca în acest fel, vei reuși să iei mult mai ușor o decizie, în cazul în care încă nu ești hotărât.

Granit vs. travertin — generalități

Dur, dens și durabil, granitul este foarte folosit datorită durabilității și rezistenței sale la uzură. Pe de altă parte, travertinul are o textură unică, ce va face ca blaturile de bucătărie să arate cu adevărat deosebite. Disponibile într-o paletă largă de culori, atât travertinul, cât și granitul au o suprafață poroasă, iar pentru a rezista la toți factorii externi care acționează, e bine ca pe suprafața acestor pietre să se aplice periodic un strat sigilant. O caracteristică pe care o întâlnim la ambele pietre o reprezintă faptul că amândouă au un raport calitate-preț foarte echilibrat.

Granit vs. travertin — întreținere

După cum am spus mai sus, ambele pietre naturale au o suprafață poroasă și, prin urmare, necesită o întreținere frecventă. Travertinul este mai moale în comparație cu alte pietre naturale, iar porii pietrei sunt mai proeminenți. Tocmai de aceea, piatra este predispusă la murdărire și zgâriere. Pentru curățarea ei, este recomandată folosirea unui agent de curățare special destinat pietrei în cauză.

Întreținerea granitului se realizează mult mai ușor, iar suprafața acestuia poate fi curățată cu o simplă lavetă moale și apă călduță. Un sfat valabil pentru ambele tipuri de piatră este ca de fiecare dată când verși un lichid care conține coloranți sau care are o aciditate mare trebuie să îl ștergi cât mai repede cu putință.

Granit vs. travertin — costuri

Costul blaturilor de bucătărie va depinde de materialul, dimensiunea și grosimea plăcii de care ai nevoie. În general, blaturile din granit și travertin sunt asemănătoare în ceea ce privește costurile, în medie între 225 și 450 de lei pe metru pătrat, în funcție de calitatea, culoarea și grosimea plăcii pe care o alegi.

Granit vs. travertin —aspect

Dacă ești în căutarea unor blaturi de bucătărie într-o culoare unică, atunci granitul se poate dovedi a fi cea mai bună alegere, deoarece acesta este disponibil într-o varietate de culori și modele. Pe de altă parte, travertinul are alte proprietăți și caracteristici, dar paleta sa cromatică se rezumă la câteva culori de bază, cum ar fi bej și maro.

Intră pe www.stona.ro pentru a vedea cele mai noi modele de travertin și granit. Te așteptăm și în viitor pe blogul Stona și te invităm și pe pagina noastră de Facebook pentru a participa săptămâna viitoare la un mic concurs.