Tot ce trebuie sa stii despre granit – partea I
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre granit – partea I

Începem astăzi o nouă serie de articole, de data aceasta despre granit, una dintre cele mai folosite pietre de-a lungul timpului. Vom vorbi despre cromatică, structură, compoziție, rezistență, modele și, cel mai important, despre care este istoria sa, dar și cum a evoluat din cele mai vechi timpuri până în ziua de azi.

 

5.000 de ani par a fi o lungă perioadă de timp – de fapt, este o perioadă atât de lungă atât de lungă încât ne este chiar dificil să o percepem. Cu toate acestea, există o serie de monumente și clădiri care au fost construite în urmă cu cinci mii de ani și care încă sunt în picioare, spre surprinderea tuturor.

 

Din ce au fost construite? Cum au apărut materialele folosite pentru construcția lor astfel încât construcția a reuși să treacă testul timpului? Cum au fost extrase materialele? Ce fel de tehnici de construcție se foloseau în antichitate? Răspunsurile la o parte dintre aceste întrebări au fost pierdute odată cu trecerea anilor, iar întrebările au rămas inexplicabile pentru societatea modernă. Dar nu toate. În continuare, ne vom îndrepta atenția asupra materialelor folosite cu precădere în construcția acestor clădiri în jurul cărora s-a construit istoria.

 

Piatra naturală este cel mai folosit material utilizat în construcții de către civilizațiile străvechi. Acest material a avut de-a lungul timpului sute de întrebuințări. Structurile care au fost construite de civilizațiile străvechi încă se află într-o stare foarte bună, în prezent majoritatea fiind obiective turistice importante.

 

Fiecare placă de granit are propria sa istorie. Este produsă într-un anumit loc, într-un anumit moment, datorită unui anumit eveniment natural. Există cazuri în care a fost nevoie de milioane de ani pentru formarea pietrei, dar există și situații în care pietrele s-au format într-o singură zi.

 

Caracteristicile pietrei sunt determinat de locul de extracție, de condițiile naturale și de istoria locului respectiv. Chiar dacă aspectul exterior se aseamănă, fiecare piatră are calități unice datorită compoziției.

 

Granitul este o piatră rezistentă și cu un aspect plăcut, dar cel mai interesant lucru este că, prin integrarea ei într-o construcție, practic aduci o mică operă de artă în casa ta. O operă de artă veche de mii de ani. O operă de artă a naturii. Iar cu cât vei ști mai multe lucruri despre pietrele naturale, cu atât aprecierea ta pentru acest material va crește. Granitul reprezintă echilibrul perfect între rezistență și estetică.

 

Vizitează și miercurea viitoare blogul Stona pentru a citit partea a doua a acestui articol. Până atunci, te invităm în primul showroom Stona din București, situat pe șoseaua Pipera, nr. 48. Îți dorim o săptămâna frumoasă!