Onix – O poveste mitologică
Materiale

Onix – O poveste mitologică

Pietrele preţioase şi semipreţioase au făcut parte din lumea noastră mult timp înainte ca noi, oamenii, să fi existat. Ele nu numai că au o semnificație mitologică, dar multe dintre ele se spune că posedă puteri speciale. De la pietrele preţioase care se spune că deţin puteri de vindecare până la cei care susţin că se ajută de aura pietrelor pentru a îşi întări personalitatea, veți găsi o piatră pentru fiecare scop. Unele dintre pietre cele mai prețioase descoperite pe planeta Pământ dețin o importanță mitologică și sunt asociate cu unele dintre cele mai mari legende.

O astfel de piatră, semiprețioasă, care dispune de puteri mari este onixul. Numele acestei pietre este derivat din cuvântul grecesc „onyx”, care înseamnă „gheară” sau „unghie”. Piatra aceasta este un tip de calcedonie, care este un mineral, un tip de cuarţ. Ea are o mulțime de similitudini cu agatele, numai că acesta este format din calcedonie stratificată cu benzi colorate paralele.

Există un cuvânt care ne vine în minte tuturor atunci când vorbim despre mitologia greacă. Acesta este: "fascinant"! Legendele timpului spun poveşti despre zei și creaturi magice care au condus lumea. De la demoni la îngeri și zeițe, poveștile care fac parte din mitologia greacă sunt extrem de captivante. O astfel de poveste încântătoare care ne captivează cu farmecul său este legenda onixului. Povestea onixului explică aspectul său unic și neobișnuit și modul în care a devenit o piatră prețioasă iubită, care a atras atenția continuu de-a lungul secolelor:

„Într-o bună zi, Venus, zeița iubirii, frumuseții, sexului și fertilităţii, dormea. În timp ce zeița se odihnea, un cupidon răutăcios i-a tăiat unghiile pe care le-a răspândit în depărtări. Unghiile tăiate de Cupidon au fost transformate în piatră atunci când au atins solul. Pentru că aceste podoabe au aparținut unei creaturi cerești, o zeiţă, ei i s-a dat viața veșnică în formă de piatră feerică de onix.”

Această frumoasă piatră lucioasă, cu benzile sale atrăgătoare a căpătat plus valoare datorită acestei legende, cum că ea a făcut cândva parte a corpului zeiţei dragostei, Venus. Cu acest aspect feeric, piatra a devenit populară în epoca romană, atunci când oamenii făceau amprente pentru sigilii superbe folosind-o.

Datorită legendei mitologice legate de onix, piatra a devenit parte a mai multor culturi de-a lungul istoriei. Această piatră prețioasă a facut parte din ceremonii grandioase acum mii de ani în urmă. Vechii greci și romani au făcut sculpturi din această piatră, inclusiv bijuterii şi figurine. Bijuterii, veselă, încrustaţii prețioase şi altele au fost printre primele lucruri făcute din onix.

Astăzi onix-ul este folosit în continuare pentru realizarea de medalioane, cercei şi bibelouri. O altă utilizare a acestuia este în decorarea locuinţelor prin crearea de glafuri şi blaturi din onix care au o eleganță deosebită datorită finisării şi unicităţii acestuia. De cele mai multe ori culoarea onix-ului este creată artificial prin supunerea acesteia la tratament chimic şi la temperaturi foarte mari.

Alături de marmură şi granit, onix-ul poate oferi un design modern oricărei încăperi.

Etichete: onix piatra-naturala