Travertinul – Întotdeauna alegerea potrivită
Materiale

Travertinul – Întotdeauna alegerea potrivită

Piatra naturală a fost printre primele și principalele materiale de construcție timp de secole. Piatra naturală este un material extrem de sofisticat, care poate adăuga un plus de stil oricărei structuri și arhitecturi. Frumusețea și eleganța pietrei naturale nu pot fi comparate cu ale altor materiale. Importanța pietrelor naturale în construcții poate fi dedusă din faptul că nu există nici măcar un singur alt material de construcție care să fi rezistat la fel de mult trecerii mileniilor, așa cum face piatra natural.

Travertinul este una dintre aceste pietre naturale. Faimoasă pentru structura sa, natura organică și aspectul impecabil, travertinul a fost una dintre pietrele naturale preferate de secole și este încă folosită în prezent, fiind un material de bază utilizat în construcții, mai ales atunci când vine vorba de podele.

Travertinul este o piatra naturală deosebită, luxoasă chiar, ar spune unii, care este folosită ca unul dintre principalele pietre naturale pentru clădiri. Travertinul este folosit nu numai pentru podele, ci și pentru fațade, blaturi de bucătărie sau de baie, și elemente decorative.

Travertinul este o piatră naturală rezultată din segregarea naturală sau chimică a unui număr de materiale de carbonat. Principalele materiale care conduc la formarea de travertin sunt aragonite, care este cristalizat pentru a forma un calcit primar. Calcitul este depus din izvoarele minerale și apa care provine mai ales din izvoarele termale. Râurile care au apă conținând carbonat de calciu, de asemenea, pot contribui în mare măsură la formarea travertinului.

Travertinul este una dintre multele roci sedimentare. Acest tip de roci sunt realizate din segregarea mineralelor în contrast cu roci metamorfice sau magmatice. Sedimentele care contribuie la formarea travertinului sunt abundent găsite în gheizere, peșteri de calcar și izvoare termale. Travertinul este, de fapt, unul dintre multele tipuri de calcar. Travertinul este un calcar unic, având în vedere că acesta trece printr-o fază suplimentară de formare față de calcar. Atunci când apa minerală bogată și caldă curge prin depozitele de calcar, dioxidul de carbon este eliberat și acesta este motivul din spatele naturii poroase a travertinului.

Există depozite extinse de travertin găsite în Italia, Tivoli, Mexic și Turcia. Travertinul este unul dintre materialele de construcție și pardoseli preferate foarte utilizate în prezent. Depozitele de travertin din orașul Tivoli din Roma au dus, de fapt, la numele acestei pietre naturale. În cele mai vechi timpuri, Tivoli era cunoscut sub numele de Tibur. Travertin a fost numită piatra Tibur care peste ani a devenit travertin.

Travertinul are o istorie prestigioasă și de lungă durată. A fost întotdeauna o piatră naturală preferată de toată lumea, de la Michelangelo până la Richard Meier – arhitect contemporan american care a influențat sensibil arhitectura secolului XX. Acesta a fost folosit ca material de construcție în Evul Mediu și chiar în perioada dinaintea acestuia.

Travertinul este una dintre pietrele naturale cele mai utilizate pe scară largă și disponibile din abundență. Această piatră naturală a parcurs un drum lung și a reprezentat o etapă importantă în toate marile civilizații pe care lumea le-a văzut, de la egipteni la greci și de la romani la Imperiul Mogul. Utilizarea acestei pietre naturale a crescut în ziua modernă datorita calităților pe care această piatră le oferă. Aspectul rustic distinctiv, durabilitatea și robustețea oferite de travertin sunt incomparabile, iar ca drept dovadă, în anii următori, utilizarea acestui material va crește în mod vizibil.