Tot ce trebuie sa stii despre granit  partea III
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre granit partea III

O nouă săptămâna, un nou articol. Astăzi, continuăm seria început acum două săptămâni în care vorbim pe larg despre caracteristicile, proprietățile și istoria granitului. În cazul în care nu ai citit primele două articole, le poți găsi în articolele noastre precedente. În articolul de astăzi vom vorbi despre una dintre civilizațiile străvechi care a folosit granitul de-a lungul timpului. Să descoperim împreună o mică parte din tainele Egiptului Antic.

 

Civilizația egipteană

Civilizația egipteană este una dintre cele mai vechi civilizații dezvoltate și, totodată, una dintre primele care a folosit grantul. Nivelul său de dezvoltare poate fi intuit prin întreaga cultură, dar și prin gradul de complexitate al structurilor construite. Granitul a fost una dintre pietrele lor preferate. Majoritatea monumentelor egiptene sunt construite folosind granit și calcar. Deși au existat mai multe cariere de granit în tot Egiptul, principala sursă a fost zona Assuan. O mare parte din granitul negru, gri și roșu folosit în construirea piramidelor și a altor structuri, a fost extras din aceasta zonă.

 

Piramidele din Giza sunt cele mai vechi dintre minunile lumii și sunt în continuare la fel de spectaculoase ca în ziua în care au fost construite. De fapt, am putea spune că sunt mult mai spectaculoase astăzi, la aproape cinci mii de ani de la construirea lor. Acestea au fost construite încă din 2560 î.Hr. La construirea lor au fost folosite blocuri masive de granit și calcar. Toți vizitatori acestor piramide sunt fascinați de mărimea și de complexitatea arhitecturii lor. Piramidele au fost acoperite cu piatră neteda la fațadă pentru a le face cât mai atractive. Aceste pietre de la suprafață au fost însă furate mai târziu pentru a fi folosite la construcția templelor și a caselor.

 

Când a fost construită, marea piramida din Giza (priamida lui Keops), avea o înălţime de 145,75 m, dar a pierdut 10 m din vârf de-a lungul timpului. A fost cea mai înaltă structură făcută de oameni până la construirea Turnului Eiffel în anul 1889. A ocupat locul întâi nu mai puțin de 3800 de ani. Se crede că piramidele din Giza au fost construite pe o perioadă de 10-30 de ani.

 

Piramidele au fost construite ca morminte pentru faraoni. Există trei camere în interiorul fiecărei piramide. Granitul a fost un materialul de construcție popular al acelor zile și a fost utilizat pe scară largă în construcția acestor structuri masive. Camera mormintelor din interior, cea care a fost amenajată special pentru faraoni, a fost construită folosind granit. Pietrele sunt atât de bine și atent tăiate încât nu poate fi strecurată nici măcar o foaie de hârtie între două blocuri de granit. Legendele spun că egiptenii antici aveau cu siguranță secrete bine păzite legat de tăierea cuburilor de granit.

 

Mai mult de 8000 de tone de granit au fost folosite în construirea piramidelor. În camera Regelui exista cea mai mare bucata din piatră de granit din toate piramidele. Aceasta are o greutate de aproximativ 80 de tone, iar Camera Regelui este realizată în întregime din granit. Faptul că granitul a fost folosit pentru a construi camerele funerare ale faraonilor ne demonstrează importanța și însemnătatea pe care această piatră le-a avut încă din 2560 î.Hr.

 

Săptămână viitoare vorbim despre alte două civilizații antice care au folosit preponderent granitul în construcțiilor. Care crezi că sunt? Te așteptăm săptămâna viitoare pe blog pentru a afla răspunsul. Până atunci vizitează www.stona.ro.