Tot ce trebuie sa stii despre granit  partea IV
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre granit partea IV

Astăzi, continuăm seria începută în urmă cu trei săptămâni în care vorbim pe larg despre caracteristicile, proprietățile și istoria granitului. În cazul în care nu ai citit primele trei articole, le poți găsi în lista cu articolele noastre precedente. Să vedem în continuare ce alte civilizații străvechi, pe lângă egiptenii antici, mai foloseau granitul.

 

Grecii

După imperiul egiptean, grecii au fost cei care au preluat tehnicile de construcție și au folosit masiv grantul. Folosirea pietrei naturale în acea perioadă a istoriei atinsese un nivel record. Grecii au construit o serie de structuri folosind aceste pietre naturale, deoarece aveau multe cariere de extracție. Structuri pe care le putem admira și în zilele noastre.

 

Tehnicile de extracție din carieră și de prelucrare au fost foarte bine stăpânite de greci. Chiar mult mai bine decât de egipteni. Spre deosebire de egipteni, grecii au fost primii care au adus piatra naturală în casele în care locuiau. De asemenea, bazinele și băile au fost realizate folosind granit și au fost placate cu marmură. Perioada Greciei Antice a fost cu siguranță un pas înainte în aducerea acestor pietre naturale în atenția publicului.

 

Romanii

In epoca Imperiului Roman, s-au făcut multe progrese importante, inclusiv în construcții. Acest lucru s-a întâmplate în secolul I. La fel ca în cazul civilizațiilor anterioare, romanii au folosit masiv piatra naturală, cele mai folosite modele fiind granitul și marmura.

 

Romanii au construit în special drumuri și se pare că nu a existat nicio piatră naturală mai bună decât granitul, pentru pavaj. Extracția granitului nu a fost o sarcină ușoară în acea perioadă, dar romanii au reușit cu ajutorul resurselor umane substanțiale, dar și cu ajutorul tehnologiei de la vremea respectivă. Pe lângă drumuri, romanii foloseau această piatră naturală și pentru construcția băilor publice.

 

O altă zonă în care romanii foloseau granit în clădirile lor au fost coloanele. Oricine poate vedea aceste coloane in templul Panteon din Roma. Romanii s-au îndrăgostit de granit datorită rezistenței sale și durabilității. Granit a fost extras din cariere de pe toată suprafața țării de către romani. Acesta a fost utilizat pe scară largă în această eră, iar clădirile și structurile realizate din această piatră naturală sunt încă in picioare.

Poza articolului

"Marischal college in Aberdeen" 

 

Te așteptăm pe www.stona.ro pentru a vedea cele mai noi modele de granit și marmură.