10 aspecte de luat in calcul daca plachezi cu piatra peretii interiori sau exteriori
Materiale

10 aspecte de luat in calcul daca plachezi cu piatra peretii interiori sau exteriori

Nu puține au fost dățile când, din lipsă de timp sau de know-how, placarea pereților interiori sau exteriori ai construcțiilor s-a făcut în grabă, utilizând materiale nepotrivite sau nepractice. Contrar a ceea ce ai crede, alegerea materialului potrivit pentru pereții interiori sau exteriori trebuie făcută de o persoană care deține suficiente cunoștințe ca să poată lua decizia corectă, cum ar fi un arhitect, un designer sau un consultant specializat.


Dar chiar și atunci când ai lângă tine un personal eficient, gata să te ajute, e bine totuși să ai cunoștințe despre cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont atunci când vine vorba de placarea pereților cu piatră naturală. În articolul de astăzi, pe blogul Stona, am decis să îți prezentăm punctual zece dintre aceste aspecte.


Estetică


Chiar dacă în România nu există încă norme care să reglementeze estetica clădirilor, poate doar în cazul clădirilor istorice recondiționate, aspectul exterior contează într-un grad cel puțin la fel de mare precum funcționalitatea. Materialul ales trebuie să vină în completarea stilului în care a fost construită clădirea, în special atunci când vine vorba de cromatică. Paleta largă de culori, texturi și modele te va ajuta să aduci la viață orice stil îți dorești, de la cel tradițional la cel modern și de la cel clasic la cel futurist.

10 aspecte de luat in calcul daca plachezi cu piatra peretii interiori sau exteriori


Montare


Placare pereților interiori și exteriori se recomandă să fie făcută de o echipă de specialiști, întrucât o montare realizată necorespunzător poate pune siguranță oamenilor în pericol. Un alt lucru de care trebuie să ții cont la acest aspect este că unele materiale se montează mai greu decât altele, iar acest lucru se va reflecta și în factura finală. Asigură-te că știi din timp despre ce este vorba.


Compatibilitate


Spre deosebire de zidăria executată integral din piatră, placarea nu adaugă greutăți suplimentare construcțiilor, iar zidurile ridicate nu au nevoie de modificări structurale. Compatibilitatea dintre materiale și construcții are un procentaj foarte mare, cu toate acestea însă, este recomandat să faci o mică cercetare înainte.


Rezistență


Materialul ales trebuie să fie rezistent la spargere, la crăpare, la umiditate și la temperaturi ridicate. Vara, interioarele placate cu piatră mențin răcoarea în casă, iar iarna, plăcile nu permit pierderea de căldură în afară. La exterior, piatră este rezistentă la razele soarelui, la acțiunea vânturilor și ploii, și este impermeabilă – oricât ar fi de poroasă, piatra rămâne o barieră în calea vaporilor. Apa condensează pe suprafața plăcilor fără a pătrunde în perete, ferindu-l de umiditate și mucegai. Unele pietre sunt rezistente și la diferențele mari de temperatură dintre vară și iarnă.


Eco-Friendly


Piatra naturală reprezintă una dintre cele mai bune alegeri dacă îți dorești o construcție eco-friendly. Pe lângă faptul că oferă un mediu sănătos și curat, fără rozătoare sau acarieni, acest material natural este extras și prelucrat într-un mod care periclitează cu mult mai puțin mediul înconjurător față de produsele fabricate artificial.


Durabilitate


Majoritatea pietrelor naturale au o durabilitate sporită, cu mult peste alte tipuri de materiale. Există totuși diferențe destul de mari între ele, așa că dacă deja ai pus ochii pe câteva materiale, verifică din timp ce durabilitate au și ce metode poți folosi pentru a o crește. Spre exemplu, multe materiale de exterior pot fi tratate cu anumite substanțe speciale pentru a le face mai rezistente în timp.


Dimensiunea plăcilor


Tehnologia modernă de înaltă performanță permite tăierea și finisarea materialelor în cele mai variate dimensiuni și grosimi. Există plăci care încep de la o lățime de 15 centimetri și pot ajunge chiar și până la 3 metri.


Prețul


Chiar dacă piatra naturală se poate dovedi destul de scumpă la achiziție, aceasta reprezintă de fapt o investiție care se amortizează în timp datorită durabilității pe care o asigură. Și, la fel ca în cazul multor alte produse, orice furnizor pune la dispoziție un product range cât mai variat pentru a satisface nevoile și cerințele oricărui client. Există piatră naturală de calitate superioară, dar există și piatră naturală la prețuri accesibile. Uneori se întâmplă să fie mai ieftină chiar și față de un metru pătrat de gresie sau de faianță.


Întreținere


Fiecare piatră are propriile sale modalități de întreținere. De obicei, atunci când ne referim la întreținere, ne focalizăm atenția asupra placărilor realizate la interior, deoarece materialele destinate pentru outdoor sunt destul de rezistente, iar întreținerea lor se face foarte rar sau deloc. După ce ai stabilit materialul pe care vrei să îl folosești, revin-o la blogul Stona și caută modalități de întreținere pentru el. În scurt timp, vei găsi toate informațiile de care ai nevoie.


Proprietăți termice


Multă lume cunoaște faptul că plăcile de piatră sunt mai reci la suprafață, astfel evită să o folosească în casă, la interior. Chiar dacă le-ar plăcea să aibă vara răcoare, nu la fel de bine se împacă cu gândul că și iarna vor avea prezența pietrei. Acest lucru este de fapt un mit. Astăzi trăim în spații moderne, încălzite și confortabile din punct de vedere termic. Dacă locuința este corect termoizolată, piatră este eficientă. Ea nu va permite pierderile de temperatură spre exterior.
Dacă ești în căutare de inspirație sau de mai multe informații despre pietrele naturale, citește în continuare și alte articole de pe acest blog sau vizitează www.stona.ro. Echipa Stona îți urează o săptămână frumoasă!