Folosirea marmurei in sculptura
Materiale

Folosirea marmurei in sculptura

Sculptura este cunoscută ca ramură a artelor plastice care își propune să creeze imagini artistice în trei dimensiuni, prin cioplirea sau modelarea unui material. În articolul de astăzi, ne vom îndrepta atenția către marmură – unul dintre cele mai folosite materialele pentru sculptură, încă din Antichitate.

Marmura este o rocă metamorfică ce s-a format prin răcirea rocilor magmatice și totodată unul dintre cele mai folosite materiale pentru realizarea sculpturilor. Motivele pentru care marmura este printre primele opțiuni ale artișilor sunt durabilitatea și maleabilitatea. Sculpturile realizate din marmură sunt de obicei foarte delicate și au un număr mare de detalii.

Câteva lucruri importante de care să ține cont la sculptura în marmură

În continuare, vom trecem în revistă care sunt principalii pași pe care un artist îi parcurge pentru a realiza o sculptură din marmură.

Construcția ramei

Primul pas în sculptura în marmură este producerea unei rame din ceară sau din argilă. Aceasta este de obicei construită în mărime naturală și îl ajută pe artist să strecore dalta în punctele esențiale ale statuii. Rama de măsurare se plasează întotdeauna peste modelul din marmură.

Conturarea zonelor importante

Al doilea pas este stabilirea zonele importante, iar apoi conturarea lor ușor, schimbând forma blocului de marmură. Abia după ce s-a trecut de această etapă începe adevărata muncă. Artistul folosește un ciocan pneumatic și o daltă subțire cu vârful lung pentru a elimina tot surplusul de material.

Definirea primelor detaliilor

Odată ce au fost stabilite zonele importante ale statuii, artistul incepe să lucreze la detaliile principale. Folosind un număr mare de instrumente, sculptorul începe să definească ochii, dinții, zâmbetul și diferite alte forme reliefate ale statuii.

Detaliile de finețe
La fel ca la orice altă piesă de artă, ultimul pas este realizarea detaliilor de finețe. Retușul final se face fie cu lut, fie cu o bucată de hârtie abrazivă. În această etapă, artistul apelează la anumite instrumente și echipamente speciale pentru a oferi sculpturii un stil specific. Mai mult decât atât, polișarea va scoate în evidență strălucirea și culoarea inițiale a marmurei.

Dacă ești în căutare de inspirație sau de mai multe informații despre pietrele naturale, citește în continuare și alte articole de pe blogul nostru sau vizitează www.stona.ro. Echipa noastră îți urează o săptămână frumoasă.