Tot ce trebuie sa stii despre sandstone  partea I
Materiale

Tot ce trebuie sa stii despre sandstone partea I

Pietrele naturale se găsesc într-o varietate de forme. De la pietrele prețioase și semiprețioase până la marmură, granit și alte pietre care sunt utilizate cu precădere în construcții și sculptură, toate au fost folosite de-a lungul timpului fie în scop funcțional, fie în scop estetic. Sau în cazul pietrelor naturale, în ambele feluri.

În articolul de astăzi, ne vom opri asupra sandstone-ului și vom trece împreună prin o parte dintre particularitățile acestei pietre, iar în articolele din săptămânile viitoare, vom continua cu și mai multe informații.

Sandstone-ul este o rocă sedimentară. La prima vedere, putem spune că este compus din granule de nisip cimentate care formează un bloc de piatră, dar dacă vom privi mai atenți, vom descoperi că structura sa este mult mai complexă. Majoritatea plăcilor sunt compuse din cuarț și feldspat, deoarece acestea sunt cele mai întâlnite materiale în scoarța terestră. Sandstone-ul este disponibil într-o paletă largă de culori și are un număr foarte mare de aplicări posibile într-o varietate de industrii.

Cum se formează sandstone-ul?

Varianta cea mai întâlnită de sadnstone se formează atunci când, datorită presiunii scoarței terestre, granulele de nisip se cimentează între ele și formează o rocă. Reacțiile chimice complexe care se petrec în adâncul scoarței terestre în timpul perioadei de formare îi conferă pietrei duritate și o structură rezistentă în timp, tocmai de aceea această piatră este atât de mult folosită în domeniul construcțiilor.

Procesul de formare începe atunci când nisipul, care este componenta principală a sandstone-ului, este adânc îngropat în pământ. Acest fenomen se întâmplă de obicei în apropierea unei delte. Cu toate acestea, geologii au descoperit pietre de sandstone lângă plaje și dune deșeritice. Cel mai faimos exemplu de acest fel este chiar Marele Canion din Arizona, Statele Unite ale Americii.

Nisipul îngropat în scoarța pământului se deformează și devine mobil sub presiunea imensă și temperatura ridicată. Acest lucru face ca mineralele din nisip să se dizolve. Odată dizolvate, granulele de nisip devin mai compacte până când un material de cimentare se infiltrează și formează blocuri de sandstone.

Compoziția chimică a sandstone-ului

Sandstone-ul, de cele mai multe ori, este extras sub forma unei roci compacte și robuste, de aceea, din punct de vedere chimic, este compus în mare parte din cuarț – un cristal format din siliciu și oxigen. Pe lângă cuarț, sandstone-ul mai conține un material de cimentare care ține sedimentele laolaltă și care este comus din dioxid de siliciu (silicon & oxigen), carbonat de calciu și oxid de fier.

Există și alte materiale pe care le întâlnim în structura sandstone-ului, dar prezența lor și procentajul depind exlusiv de locul de extracție. Mai jos am atașat o listă de minerale foarte des întâlnite în sandstone și procetajele aferente.

-          Dioxid de siliciu — Între 95% și 97%

-          Oxid de fier — Între 0.5% și 1.5%

-          Oxid de aluminiu — Între 1% și 1.5%

-          Soda de potasiu — Mai puțin de 1%

-          Calcar — Mai puțin de 0.5%

-          Magneziu — Mai puțin de 0.5%

-          Substanțe volatile din ardere — Mai puțin de 0.5%

Săptămâna viitoare vom reveni cu cea de-a doua parte a acestui articol, unde vom afla mai multe despre caracteristicile fizice ale sandstone-ului. Urmărește în continuare blogul Stona și descoperă și mai multe lucruri interesante despre sandstone – una dintre cele mai folosite pietre naturale, încă din antichitate.